Huisarts steeds vaker gekozen boven specialist

Een meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie heeft aan het licht gebracht dat patiënten er in het geval van kleine ingrepen of bij eenvoudige onderzoeken steeds vaker voor kiezen om gebruik te maken van de diensten van een huisarts in plaats van deze van een specialist in het ziekenhuis. Verschillende oorzaken zouden hiervan aan de basis liggen. Volgens het NPCF is vooral de bereikbaarheid van de huisarts een belangrijke troef evenals het feit dat er langere wachttijden voor gelden. Anderzijds valt een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico van de zorgverzekering en dat zou zomaar eens de doorslaggevende reden kunnen zijn voor velen.

Eigen risico zorgverzekering

Wanneer u er vandaag de dag voor kiest om een kleine ingreep te laten uitvoeren door een specialist is de kans groot dat u meteen te maken krijgt met het volle eigen risico van 375 euro. Voor veel mensen is dit erg veel geld dat ze niet zomaar kunnen uitgeven bij onverwachte situaties. Wanneer u er dan voor kiest om voor het uitvoeren van dezelfde ingreep een beroep te doen op uw huisarts worden alle kosten volledig door de zorgverzekering terugbetaald. De vraag die we ons dan kunnen en eigenlijk ook moeten stellen is waarom een patiënt er in deze situatie nog voor zou kiezen om een specialist op te zoeken?

Deskundigheid van de arts

Bovenstaande wil niet zeggen dat Nederlanders minder waarde zijn gaan hechten aan de kwaliteit van de zorgverlening, in tegendeel. Er wordt bij de keuze van de arts in het bijzonder gekeken naar factoren zoals bereikbaarheid, wachttijd, maar ook de betrouwbaarheid speelt een zeer belangrijke rol. Toch, ook op dit laatste vlak heeft de huisarts een streepje voor. De patiënt kent de arts in kwestie namelijk al veel langer waardoor er een vertrouwensband is ontstaan. Die band heeft een specialist in het ziekenhuis niet.

Zelf bepalen van het eigen risico

Bovenstaande klinkt voor veel verzekeringnemers misschien een beetje vreemd omdat u in Nederland uiteraard over de mogelijkheid beschikt om het eigen risico van de zorgverzekering binnen bepaalde grenzen zelf te bepalen. Dat klopt ook, ware het niet dat veel mensen hun eigen risico bewust optrekken om een lagere zorgpremie te bekomen. Voor veel Nederlandse gezinnen vormt de zorgpremie namelijk een zeer zware terugkerende kost die ze graag zoveel mogelijk willen proberen te beperken. Het optrekken van het eigen risico leent zich daar perfect toe. Wanneer u er dan echter voor kiest om een beroep te doen op de diensten van een medische specialist zult u steevast te maken krijgen met een behoorlijke eigen kost.

Probleem of niet?

Veel mensen zien in ieder geval geen enkel probleem in bovenstaande ontwikkeling. Wanneer het gaat om een kleine ingreep of een onschuldige behandeling is er volgens velen geen enkele reden om daarvoor een beroep te doen op een specialist in een ziekenhuis. Hoe dan ook is de keuze tussen de huisarts en een specialist in het ziekenhuis er dus zeker één waar ook u maar beter rekening mee kunt houden, althans wanneer u met een zo beperkt mogelijk eigen risico wenst te worden opgezadeld.

Deel dit nieuws
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Meer nieuws over ziektekostenverzekeringen

Goedkoopste zorgverzekering 2020

Op 12 november 2019 zullen de zorgverzekeraars de premie bekend moeten maken voor het nieuwe jaar. De verwachting is dat deze duurder zal zijn dan

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De hoeveelheid zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en een aantal voorwaarden. Het inkomen is niet te hoog. Je hebt een Nederlandse zorgverzekering Waar kan