Wat is een zorgverzekering?

Er zijn in Nederland een groot aantal zorgverzekeraars terug te vinden. Een zorgverzekeraar is een verzekeraar die naast het standaard aanbod aan verzekeringen ook de basisverzekering en de aanvullende ziektekostenverzekering aanbiedt. Deze beide verzekeringen hebben als doel om de kosten die medische zorg in Nederland met zich meebrengt in te dekken. De standaard ziektekostenverzekering is wettelijk verplicht waardoor zorgverzekeraars steevast over een zogenaamde acceptatieplicht beschikken. De aanvullende ziektekostenverzekering kan je afsluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze, maar deze kan uiteindelijk wel geweigerd worden. We vertellen je graag alles wat je moet weten over de mogelijkheden die zorgverzekeraars je te bieden hebben.

Waarom zorgverzekeraars vergelijken?
Potentiële verzekeringnemers die van plan zijn om een ziektekostenverzekering af te sluiten denken vaak dat het geen enkele zin heeft om de kostprijs van deze verzekeringen te vergelijken. Het is een vaak gehoord misverstand dat de verzekeringspremie van de basisverzekering wettelijk zou zijn vastgesteld. Het klopt inderdaad dat er bepaalde richtlijnen zijn waar de verzekeraar zich aan dient te houden, maar er kan wel degelijk een verschil in premie ontstaan. Wel is het zo dat de inhoud van de ziektekostenverzekering niet afhankelijk is van de zorgverzekeraar van je keuze. De inhoud van de verzekering is namelijk wel bij wet vastgesteld en mag bijgevolg geen verschillen vertonen. De inhoud van de aanvullende ziektekostenverzekering is dan weer niet vastgesteld waardoor je op dit vlak beter niet alleen het prijskaartje, maar ook de voorwaarden kan vergelijken.

Mogen zorgverzekeraars mij weigeren?
Het al dan niet mogen weigeren van een nieuwe verzekeringnemer in het geval van de ziektekostenverzekering is sterk afhankelijk van het type verzekering dat je wenst af te sluiten. Ben je bijvoorbeeld van plan om de basisverzekering af te sluiten, dan moet de verzekeraar van je keuze zich houden aan de zogenaamde acceptatieplicht. Deze mag met andere woorden het verstrekken van de verzekering niet weigeren, zelfs niet op basis van bijvoorbeeld onvoldoende financiële middelen. Dat is helemaal anders wanneer het gaat om de aanvullende ziektekostenverzekering. Deze verzekering is namelijk niet bij wet verplicht waardoor iedere verzekeraar wel steeds het recht heeft om je te weigeren. Mensen die over degelijke financiële middelen beschikken mogen over het algemeen geen problemen ondervinden bij het afsluiten van een (aanvullende) ziektekostenverzekering.

Ziektekostenverzekering ofwel Zorgverzekering
Veel uitspraken om hoe we de zorgverzekering, ziektekostenverzekering of het ziekenfonds uitspreken. Ze zijn allemaal goed en iedereen weet wat we zoeken hiermee.

Deel dit nieuws
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Meer informatie over ziektekostenverzekeringen

Goedkoopste zorgverzekering 2020

Op 12 november 2019 zullen de zorgverzekeraars de premie bekend moeten maken voor het nieuwe jaar. De verwachting is dat deze duurder zal zijn dan