Ongeacht de verzekering die u wenst af te sluiten, u zult als verzekeringnemer altijd geconfronteerd worden met een zogenaamd eigen risico. Het eigen risico vormt een bedrag dat u eerst zelf moet betalen voordat uw verzekeraar in de resterende kosten zal bijdragen. Op die manier wordt er voor gezorgd dat de kostprijs van verzekeringen zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Tegelijkertijd kunt u als verzekeringnemer uiteraard wel rekenen op zo optimaal mogelijke voorwaarden die zonder probleem zullen weten te voldoen aan uw verwachtingen. Het eigen risico geldt zoals eerder reeds aangegeven voor alle verzekeringen en dus ook voor de ziektekostenverzekering. De keuze van het eigen risico in deze is echter zeer belangrijk, want medische kosten kunnen erg hoog oplopen en niemand wil met een grote financiële kater worden opgezadeld. Wilt u graag meer weten over het eigen risico en hoe u deze het best voor uw verzekering kunt bepalen? Aarzel dan niet langer, lees snel verder en ontdek er alles over in dit artikel!
Zelf uw eigen risico bepalen
Veel verzekeringnemers denken ook vandaag de dag nog steeds dat hun verzekeraar een bepaald eigen risico op kan leggen. Dat is niet het geval. Wel kan de verzekeraar een bepaald minimum aangeven waaraan u dient te voldoen, maar verder kunt u volledig zelf bepalen hoe hoog of hoe laag uw eigen risico precies komt te liggen. Dat is op zich best interessant, maar toch is dat lang niet altijd het geval. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken en u kunt vooraf vaak dus maar moeilijk inschatten hoe groot de kans is dat u binnen afzienbare tijd aanspraak zult moeten maken op uw ziektekostenverzekering. In principe is het wel mogelijk om het eigen risico aan te passen, maar dan mag er nog geen voorkennis zijn van bijvoorbeeld een chronische ziekte. Vooraleer een ziektekostenverzekering af te sluiten is het dan ook erg belangrijk om goed na te denken over hoe hoog of hoe laag u, uw eigen risico wenst te zetten.
Waarom kiezen voor een laag eigen risico?
Het hoeft niet meer gezegd te worden dat medische kosten vaak erg hoog kunnen oplopen. Veel mensen houden dit in het achterhoofd bij het bepalen van hun eigen risico en proberen deze net daarom zo laag mogelijk te houden. Uiteraard is daar niets mis mee, in tegendeel, maar het is wel zo dat dit zorgt voor een stevige verzekeringspremie. Veel mensen beschikken echter over meerdere verzekeringen waardoor dit samen een flinke druk kan leggen op de financiële situatie van een gezin. Hoe interessant een laag eigen risico ook mag zijn wanneer er zich medische kosten voordoen, u dient wel te allen tijde rekening te houden met een erg hoge verzekeringspremie.
De voordelen van een hoog eigen risico
Wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van een hoog eigen risico worden de rollen uiteraard omgedraaid. In dat geval zal de verzekeraar namelijk pas bij erg hoge kosten moeten tussenkomen waardoor de verzekeringspremie beperkter kan worden gehouden. Dat is vooral interessant voor jonge, gezonde mensen die geen grote risico’s lopen in het dagelijks leven en dan in het bijzonder op hun werk. Voor mensen op leeftijd of mensen die gevaarlijk werk doen kan het daarentegen interessanter zijn om toch maar te kiezen voor een laag eigen risico en dus een iets hogere verzekeringspremie. Wilt u deze kosten wat drukken, dan kan een hoog eigen risico u daar beslist bij helpen.