Aanspraak maken op ziektekostenverzekering in het buitenland

Wanneer u er voor kiest om een ziektekostenverzekering af te sluiten dient u met erg veel verschillende factoren rekening te houden. De meeste van deze zaken zijn vrij voor de hand liggend, maar dat is zeker niet altijd het geval. Neem nu bijvoorbeeld een mogelijke dekking in het buitenland. Iedereen gaat graag eens op vakantie en steeds vaker kiezen we voor een verre vakantiebestemming. Dat is natuurlijk erg leuk, maar wat gebeurt er wanneer er zich tijdens uw vakantie een medische urgentie voor doet? De meeste mensen houden hier geen of in ieder geval te weinig rekening mee waardoor ze vroeg of laat voor onaangename verrassingen komen te staan en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Staat u dus op het punt om een nieuwe ziektekostenverzekering af te sluiten en gaat u soms naar het buitenland op vakantie of voor uw werk? In dat geval is het uitermate belangrijk om rekening te houden met internationale dekkingen.

Geen standaard dekking in het buitenland

De meeste mensen die een ziektekostenverzekering afsluiten denken dat er automatisch een dekking wordt voorzien in het buitenland. Vaak is dat echter niet het geval. Verzekeraars doen er tegenwoordig alles aan om de kostprijs van hun verzekeringen zoveel mogelijk te drukken waardoor extra dekkingen zoals deze voor het buitenland nagenoeg automatisch komen te vervallen. Als verzekeringnemer kunt u er uiteraard voor kiezen om deze dekking alsnog af te sluiten, maar daar staat wel een extra premie tegenover. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze extra dekking vaak per persoon dient te worden afgesloten. Met andere woorden, wanneer u een gezin heeft bestaande uit drie gezinsleden, dan zult u in de dekking alle drie de personen moeten opnemen. Doet u dat niet, dan kan alleen de echte verzekeringsnemer (de persoon die de verzekeringsovereenkomst heeft ondertekend) aanspraak maken op een terugbetaling.

Welke medische kosten worden ingedekt?

De ene internationale dekking van een ziektekostenverzekering is de andere niet. Dat wordt al snel duidelijk bij het uitvoeren van een eenvoudige vergelijking. In de meeste gevallen wordt er uitsluitend een tussenkomst voorzien in geval van medische urgentie. Met andere woorden, u bent in het buitenland op vakantie en plots krijgt u een ontsteking aan de appendix die meteen operatief moet worden verwijderd. Hier gaan aanzienlijke kosten mee gepaard die niemand verwacht. Door een internationale dekking toe te voegen aan uw ziektekostenverzekering kunt u deze kosten gedeeltelijk verhalen op de verzekeringsmaatschappij. Let wel, voor niet urgente medische bijstand in het buitenland kan een extra dekking vereist zijn. Zorg er voor dat u goed de kleine lettertjes van uw verzekeringsovereenkomst leest om op die manier te voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Waar wordt de internationale dekking geboden?

Tot slot is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een internationale dekking van bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering zich vaak beperkt tot een bepaald continent of zelfs een specifieke regio. Zo kan een specifieke dekking alleen geldig zijn binnen Europa en dus niet in heel de wereld. Wilt u dan een vakantie naar Australië boeken, dan zult u ook daar een aanvullende polis voor moeten afsluiten. Houd er daarnaast ook rekening mee dat bepaalde “gevaarlijke” reizen standaard zijn uitgesloten. Een wintersportvakantie vormt daar een mooi voorbeeld van. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, staat u op het punt om een ziektekostenverzekering af te sluiten en vertoeft u regelmatig in het buitenland? Vergeet dan zeker niet om extra aandacht te besteden aan een internationale dekking!

Deel dit nieuws
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Meer blog berichten

Goedkoopste zorgverzekering 2020

Op 12 november 2019 zullen de zorgverzekeraars de premie bekend moeten maken voor het nieuwe jaar. De verwachting is dat deze duurder zal zijn dan

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De hoeveelheid zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en een aantal voorwaarden. Het inkomen is niet te hoog. Je hebt een Nederlandse zorgverzekering Waar kan