Dekking vanuit zorgverzekering bij hooikoorts

Veel mensen in Nederland hebben last van hooikoorts en moeten daarvoor vooral tijdens het voorjaar en de zomermaanden een aantal medicijnen innemen. Er zijn door de jaren heen diverse medicijnen op de markt verschenen die helpen om hooikoorts te bestrijden. Kenmerkend voor veel van deze medicijnen is echter dat ze niet bij iedereen over een even optimale werking beschikken waardoor een beetje onderzoek noodzakelijk kan zijn. De kans bestaat hierdoor ook dat u uiteindelijk kiest voor een medicijn die helemaal de verwachtingen niet in zal weten te lossen met alle gevolgen van dien. In ieder geval, heeft u hooikoorts en wilt u graag een deel van de kosten die hieraan verbonden zijn laten indekken door uw zorgverzekering? We zetten graag even alle aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden voor u op een rijtje.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Wanneer u te maken heeft met hooikoorts is het de moeite waard om even contact op te nemen met uw huisarts. Het is namelijk belangrijk om er rekening mee te houden dat er om recht te hebben op een vergoeding vanuit de basisverzekering een voorschrift van de arts nodig is. Zijn er medicijnen die een gunstige invloed hebben op uw hooikoorts waar u geen voorschrift van de arts voor nodig heeft? In dat geval zult u zelf voor de kosten moeten opdraaien. Hou er verder wel rekening mee dat er voor een bezoek aan de huisarts geen sprake is van een eigen risico bij uw zorgverzekeraar. In principe heeft u wat dat betreft dus eigenlijk niets te verliezen en kunt u ook nog eens rekenen op een gedeeltelijke terugbetaling van uw medicijnen. Het mag dan ook duidelijk zijn, ook mensen met hooikoorts kunnen recht hebben op een gedeeltelijke terugbetaling vanuit de basisverzekering, maar zoals u ziet zijn er hier wel verschillende voorwaarden aan verbonden.

Dekking door een aanvullende zorgverzekering

Veel mensen die lijden aan hooikoorts kiezen er vandaag de dag voor om gebruik te maken van alternatieve geneesmiddelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan homeopathie of acupunctuur. Deze alternatieve methodes hebben in het verleden reeds aangetoond een gunstige invloed te hebben op de ingesteldheid van patiënten met hooikoorts. Wanneer u eveneens van dergelijke geneesmiddelen gebruik wenst te maken is het echter zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat deze nooit door de basisverzekering worden ingedekt. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is wat dat betreft dan ook absoluut noodzakelijk. Opvallend is daarbij ook dat sommige aanvullende zorgverzekeringen over de mogelijkheid beschikken om een deel van het eigen risico bij de aankoop van medicijnen terugbetaald te krijgen. Hierdoor kunt u de eigen kosten voor het behandelen van uw hooikoorts structureel terugdringen en dat is uiteindelijk waar het allemaal om gaat.

Aanvullende zorgverzekering of niet?

Bovenstaande doet de vraag bij veel lezers ongetwijfeld oprijzen of het nu al dan niet interessant is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. In eerste instantie dient u, uzelf de vraag te stellen hoe u, uw hooikoorts wenst te behandelen. Wenst u te kiezen voor alternatieve geneesmiddelen en zou u graag op een gedeeltelijke terugbetaling kunnen rekenen? In dat geval is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering beslist interessant te noemen. Let wel, controleer altijd goed welke dekkingen er door de verzekering in kwestie worden aangeboden, want deze kan sterk afhankelijk zijn van de zorgverzekeraar van uw keuze.

Deel dit nieuws
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Meer over vergoedingen

Goedkoopste zorgverzekering 2020

Op 12 november 2019 zullen de zorgverzekeraars de premie bekend moeten maken voor het nieuwe jaar. De verwachting is dat deze duurder zal zijn dan

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De hoeveelheid zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en een aantal voorwaarden. Het inkomen is niet te hoog. Je hebt een Nederlandse zorgverzekering Waar kan