Wachttijd ziekenhuis afhankelijk van ziektekostenverzekeraar

Recente onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat de wachttijd voor een behandeling in een ziekenhuis sterk afhankelijk kan zijn van de zorgverzekeraar van uw keuze. In de praktijk zorgt dit er voor dat de patiënt die zich heeft laten verzekeren bij zorgverzekeraar A reeds binnen een week onder het mes kan terwijl verzekeringnemers bij zorgverzekeraar B zomaar even vier maanden moeten wachten. Deze wachttijd wordt veroorzaakt door de onderlinge overeenkomsten die tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen worden afgesloten. Zorgverzekeraars kopen namelijk als het ware een bepaald aantal behandelingen in op jaarbasis waarmee patiënten geholpen kunnen worden.

Zorgverzekeraars met weinig ingekochte behandelingen

Wanneer een ziektekostenverzekeraar er voor heeft gekozen om slechts een beperkt aantal behandelingen aan te kopen, dan is het mogelijk dat het aantal toegestane behandelingen voor een bepaalde periode reeds is bereikt. Dit zorgt er voor dat u als patiënt niet meteen kan worden geholpen, zelfs al heeft de specialist in kwestie voldoende ruimte beschikbaar in zijn agenda. Wanneer u gebruik maakt van de diensten van een zorgverzekeraar die wel een groot aantal behandelingen heeft ingekocht wordt u doorgaans reeds binnen de termijn van slechts één week geholpen. Recent onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit heeft uitgewezen dat de gemiddelde termijn waarbinnen een patiënt wordt geholpen zo’n vier weken bedraagt.

Natura- of restitutiepolis

Veel verzekeringnemers denken dat er in de praktijk ook een merkbaar verschil is tussen de tussenkomst bij een natura– of een restitutiepolis. In de praktijk is dat evenwel niet het geval. Het zijn vooral de afspraken die zijn gemaakt tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis die een doorslaggevende rol vertegenwoordigen. Dit is een extra teleurstelling voor mensen die toch een paar euro’s extra betalen iedere maand om over een ziektekostenverzekering met vrije zorgkeuze te kunnen beschikken.

Wachtlijstbemiddeling

Hoe interessant een ziektekostenverzekering vergelijken ook mag zijn, helaas biedt ook dit geen oplossing. Het is in de praktijk namelijk voor potentiële verzekeringnemers onmogelijk om te kunnen achterhalen hoeveel behandelingen door een ziektekostenverzekeraar zijn ingekocht. Wanneer u met een te lange wachttijd te maken krijgt kunt u er uiteraard wel voor kiezen om contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar. Deze is verplicht om u te helpen met het zoeken naar een ziekenhuis waar de wachttijd zo kort mogelijk is. Het gaat hier om het principe van de wachtlijstbemiddeling.

Ook wachtlijstbemiddeling verzekert u echter niet altijd van de best mogelijke oplossing, in tegendeel. Het nadeel is namelijk dat u in dit geval vaak zal worden doorverwezen naar een ziekenhuis dat niet bij u in de buurt is gelegen waardoor de reistijd behoorlijk langer kan worden. Het spreekt voor zich dat u ook zelf op zoek kunt gaan naar een ziekenhuis met een zo kort mogelijke wachttijd, maar iedereen die over een basisverzekering beschikt heeft recht op de wachtlijstbemiddeling. Probeer er dus zoveel mogelijk uw voordeel uit te halen!

Verpleegkundige

Vergelijking uitvoeren blijft interessant

Hoewel het vergelijken van de verschillende ziektekostenverzekeringen op de markt dus geen sluitende oplossing biedt voor het inkorten van een mogelijke wachttijd in ziekenhuizen blijft dit wel nog steeds zeer interessant. Een objectieve vergelijking van de diverse ziektekostenverzekeringen uitvoeren zorgt er namelijk voor dat u steeds een goed beeld krijgt van niet alleen de precieze polisvoorwaarden, maar ook de zorgpremie die in rekening zal worden gebracht.

Deel dit nieuws
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Meer nieuws over ziektekostenverzekeringen

Goedkoopste zorgverzekering 2020

Op 12 november 2019 zullen de zorgverzekeraars de premie bekend moeten maken voor het nieuwe jaar. De verwachting is dat deze duurder zal zijn dan