Ziektekostenverzekering opzeggen

Het is niet omdat je op een bepaald ogenblik de voor jou interessantste ziektekostenverzekering hebt afgesloten dat, dat na verloop van tijd niet kan veranderen. Het is namelijk zo dat een niet onbelangrijk deel van de zorgpremie wordt bepaald door de zorgverzekeraar. Bijgevolg is het zowel voor de basisverzekering als voor de aanvullende ziektekostenverzekering steeds interessant om deze te vergelijken. Wanneer je er dan op een bepaald ogenblik achter komt dat een andere zorgverzekeraar je dezelfde voorwaarden kan bieden tegen een lagere kostprijs kan het idee al snel gaan spelen om je huidige ziektekostenverzekering op te zeggen, maar kan dat wel? Uiteraard! Alleen moet je er rekening mee houden dat de basisverzekering een bij wet verplichte verzekering is waardoor je deze zo snel mogelijk opnieuw dient af te sluiten. We vertellen je graag alles wat je moet weten over het opzeggen van je ziektekostenverzekering.

Mijn bestaande ziektekostenverzekering opzeggen
Wanneer je de zorgverzekering bij een bepaalde zorgverzekeraar hebt afgesloten en je deze wil opzeggen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee zal moeten houden. Allereerst is het bijvoorbeeld zo dat je steeds over een basisverzekering dient te beschikken. Hierdoor is de termijn waarin je een lopende ziektekostenverzekering kan opzeggen beperkt. Je dient deze immers op het einde van het jaar voor 31 december op te zeggen. Tegen die tijd heb je waarschijnlijk ook reeds een overzicht ontvangen met de nieuwe zorgpremies bij de verschillende zorgverzekeraars voor het komende jaar waardoor je zeer eenvoudig kan vergelijken. Houd er rekening mee dat je steeds tegen de eerste 1 februari opnieuw over een ziektekostenverzekering dient te beschikken. Is dat niet het geval, dan ben je in overtreding op de wet en kan je daarvoor gestraft worden.

Hoe mijn ziektekostenverzekering opzeggen?
Bovenstaande brengt ons uiteraard automatisch bij de manier waarop een lopende ziektekostenverzekering moet worden opgezegd. Eigenlijk doe je er steeds goed aan om een lopende verzekering die je wenst stop te zetten op te zeggen per aangetekend schrijven. Door de opzegging op deze manier te doen kan de zorgverzekeraar immers niet aangeven de opzegging niet te hebben ontvangen waarna je met een gerust hart op zoek kan gaan naar een andere zorgverzekeraar. Uiteraard staat niets je in de weg om je zorgverzekeraar reeds vroeger van je opzegging op de hoogte te brengen, maar het aangetekend schrijven is sowieso een absolute must.

Deel dit nieuws
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Meer informatie over ziektekostenverzekeringen

Goedkoopste zorgverzekering 2020

Op 12 november 2019 zullen de zorgverzekeraars de premie bekend moeten maken voor het nieuwe jaar. De verwachting is dat deze duurder zal zijn dan

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De hoeveelheid zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en een aantal voorwaarden. Het inkomen is niet te hoog. Je hebt een Nederlandse zorgverzekering Waar kan